Višnje I dio – Sok

17 prosinca, 2023

Počela je sezona višanja, ali moram priznati da koliko god one lijepo izgledale, ne grabim se da ih jedem svježe. No uz malo šećera nastaju savršene poslastice: kolači, torte, pite, štrudle, mafini, cheese cake… Višnje su najzahvalnije voće za kombinovanje sa raznim ukusima. Ko im može odoljeti uz čokoladu, vanilu ili slatku pavlaku?

U duhu prvih toplih dana i crnih krupnih višanja koje krase pijacu, predstavljamo ovaj sok koji je jedna od zvijezda maminog kuvara. Uvijek je posebna polica u špajzu bila rezervisana za njega, a i dan danas koliko god flaša u sezoni napunimo, malo nam je… Cvrčci su krenuli praviti zalihe za narednu zimu, u pripremi nam je već treća tura, pa evo, pridružite nam se! Jednostavno je! 🙂

Sok od višanja – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

 

Sastojci:

  • 3 kg višanja
  • 2,5 litra vode
  • 4 limuntusa
  • 4 kg šećera

Operite i očistite višnje od peteljki. Uzmite neku veću šerpu sa poklopcem, ubacujte malo po malo višanja, gnječite ih i pazite da ne ostane ni jedna čitava. Višnje ne treba prethodno čistiti od koštica, pa na taj način štedite vrijeme, a gnječenjem osiguravamo da svaki plod pusti maksimalnu količinu soka stajanjem. U šerpu sa izgnječenim višnjama treba dodati 4 vrećice limuntusa i 2,5 litra vode. Poklopite i ostavite negdje u sjeni da odstoji 24 h.

Za nastavak posla biće vam potreban jedan veći komad sterilne gaze što možete kupiti u apoteci, gustina tkanja nije važna. Bitno je samo da je gaza iz jednog komada. Aparatura za cijeđenje će izgledati ovako – prazna šerpa, na njoj cjediljka sa kukicama da se može zakačiti na šerpu ili član familije koji će je držati, na cjediljki dva sloja gaze kojima krajevi prelaze preko šerpe da kraj sveg posla ne morate još juriti za tkaninom. Prvo kutlačom zahvatate tečnost koja se nakupila u šerpi sa višnjama, a onda pređite na gusti dio, višnje sa košticama. Ubacite jednu kutlaču te guste mase u gazu, stegnite šakom da iscijedite sok u cjediljku, odložite sada već suvu masu na neki tanjir i idemo ispočetka, dok god ne ispraznite šerpu. Možda vam se ova faza čini mukotrpnom, ali sve se da brzo uraditi jer se jako puno soka oslobodi preko noći samo od sebe.

Sada dodajte u sok sva četiri kilograma šećera i stavite na šporet da provre. Kako se tečnost bude zagrijavala na površini će se stvarati pjena, ali je u toku kuvanja nemojte skidati. Kada vidite da je sok počeo da vrije, tj. kada baci prvi pravi ključ, skinite ga sa šporeta. Pokupite svu pjenu sa površine, trebaće vam jedno 4-5 minuta, pa vratite šerpu ponovo na šporet. Sok će ovaj put brzo provreti a pjena će se opet pojaviti. Procedura se ponavlja, čim vidite prvi klobuk skinite šerpu sa šporeta, potom uklonite svu pjenu koja se stvorila i to ovaj put jako precizno. Sipajte sirup u flaše koje možete zagrijati izvana pod toplom vodom i staviti prilikom punjenja u šerpu, kako bi taj materijal preuzeo dio toplote i da staklo ne bi puklo. Od ove količine voća možete dobiti 5-6 litara gotovog sirupa. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu. Ako neku flašu zaturite u špajzu ili garaži obradovaćete se kada je pronađete, makar i nakon dvije godine! Sok će i dalje biti savršen… 🙂

Napomena: Ako vam se da čistiti višnje od koštica onda to uradite nakon pranja i odstranjivanja peteljki, zalijte vodom, dodajte limuntuse pa sutradan sve procijedite uz pomoć sokovnika. Ostatak postupka je isti.

Gustu masu koja vam je ostala nakon prvog cijeđenja možete prokuvati uz 1/2 kg šećera i onoliko vode koliko je potrebno da višnje ogreznu. Ostavite da ključa jedno 20-tak minuta dok tečnost ne potamni a voće ne izblijedi pa procijedite. Na ovaj način ste dobili nešto blaži sirup od višanja koji ne može dugo stajati ali se svakako može u slast popiti, plus iskoristili ste voće maksimalno!

Kao što smo pravili ovaj put sok od višanja, na isti način možete napraviti sok od kupina, malina, ribizli i borovnica.

Uživajte! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)