Ulje od kantariona

17 prosinca, 2023

Ako ste ovih dana išli na pijacu, mogli ste oko ulaza na improvizovanim tezgicama i u lavorima vidjeti bukete žutih cvjetova. Izgledaju kao lijepo poljsko cvijeće pristalo za vaznu, ali je u stvari riječ o kantarionu, ljekovitoj biljčici koja je dospjela za branje. Slijedi savjet i recept za jedan od mnogobrojnih načina njene upotrebe.

Ko se puno vrzma po kuhinji nerijetko fasuje po koju opekotinu od kapljice ulja, vruće vode ili vrele pare. Srećom, najčešće su to sitne nelagode koje traju par dana. Ima par caka kako da ublažite posljedice i moja prva pomoć jeste soda bikarbona koju uvijek imamo u kuhinji. Opečeno mjesto pokvasim vodom pa obilno pospem sodom bikarbonom i vodim računa da se prah što duže zadrži dok se koža suši. Ako sodu ipak otresem, jer šerpe i tepsije ne čekaju, ponovim postupak još jednom. Zahvat traje svega par minuta i pouzdano spriječava pojavu plikova i jačeg crvenila.

Kantarion – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

 

U drugoj fazi liječenja na scenu stupa glavni junak ove priče, ulje od kantariona, prirodan pro-izvod koji lako možete napraviti kod kuće. Ono je odvajkada poznato kao savršen preparat za regenerisanje površinskih oštećenja kože i zarastanje bez ožiljaka. Postupak je jednostavan – opečeno mjesto premažite par puta dnevno vaticom na koju ste nakapali malo ulja od kantariona i ostavite da djeluje bez brisanja. Porodično smo isprobali na svojoj koži blagotvorno dejstvo ovog ulja, od prolivanja vrele supe po ruci, preko belaja sa postratnim plinskim gorionicima do mojih varičela koje sam dobila pod stare dane, u 33. godini. Rezultat je svaki put bio iznenađujuće dobar, pa kao u TV reklami možemo samo da prepričavamo kroz šta smo prošli, a da se na našoj koži ne vidi trag. 🙂

Kantarionovo ulje – www.fotoreporter.rs / All rihts reserved

Sastojci:

  • buketić kantariona
  • domaće ili neko kupovno kvalitetno djevičansko maslinovo ulje
  • staklena tegla

Uzmite jednu običnu teglu i napunite je kantarionom. Ne treba ga prati jer uglavnom raste po livadama i podalje od puta. Nastojte da iskoristite gornji dio svakog stručka, cvijet i oko 20 cm stabljike. Naspite maslinovo ulje preko travčica, koliko već stane. Dobro zatvorite teglu i ostavite je da stoji na suncu 40 dana. Potom procijedite ulje koje će u međuvremenu dobiti crvenkastu boju, uspite ga u neku bočicu od tamnog stakla i čuvajte na hladnom sjenovitom mjestu. Rok upotrebe je dok ga ne potrošite.

Nadam se da vam ovaj preparat neće trebati za opekotine i da ćete mu naći neku novu namjenu. Ljudi često koriste ulje od kantariona prije sunčanja za tamniji ten, a bočice se obavezno prodaju ljeti kraj plaže. Isto tako dobro dođe za osvježenje ispucale i suve kože, a znam i nekog ko je u tinejdžerskim godinama koristio ovo ulje umjesto gela za kosu. Ne znam je li do kantariona, ali sada ima divnu mirisnu kosu sa krupnim kovrčama, najljepšim na svijetu! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)