Sok od hajdučke trave

17 prosinca, 2023

Dosta biljaka i ljekovitih trava upoznala sam uz mamu i baku. Zbog njihove upućenosti u regionalnu botaniku imala sam najbolji herbar i u osnovnoj i u srednjoj školi! 🙂 Običaj je bio da njih dvije sakupljaju razne travčice i suše ih za čaj. Proljeće i ljeto su bili obilježeni kuhinjskim krpama i čaršafima prostrtim po stolovima i krevetima na kojima se sušilo razno cvijeće, lišće i grančice. Svaka je vrsta bila „dobra“ za nešto. Pomagala sam u branju, naučila im namjenu i dalje prenosila savjete kad bi ih neko tražio.

Jedna od prvih biljaka koju sam zapamtila je sporiš. Pod tim imenom je poznat u Crnoj Gori i Hercegovini, a vi ga možda znate kao hajdučku travu, kunicu, stolisnik ili kao ranjenika. Za razliku od većine drugih čajeva, sporiš se suši u buketu na nekom mjestu gdje je suvo i gdje struji vazduh. Buket se inače okrene naopačke pa cvjetići zadrže boju.

Hajdučka trava raste na livadama i pašnjacima, bere se preko ljeta, a korisni sastojci se nalaze u cvjetovima i listovima. Svoje latinsko ime (Achillea millefolium) dobila je po antičkom heroju Ahilu koji je po legendi ovu travu privijao na rane. Potvrda da je Ahil znao šta radi leži i u tome da se u našoj narodnoj medicini sporiš koristio u iste svrhe, kao i za ublažavanje bolova. Čaj od ove trave, između ostalog, normalizuje metabolizam, podstiče apetit, čisti organizam od toksina, pomaže rad bubrega i krvotoka, reguliše lučenje žuči i služi za umirenje. U kombinaciji sa drugim biljkama nalazi se u preparatima za liječenje gastritisa, grčeva i kolitisa. Za poslednji nabrojan problem rješenje smo dobili u ratu od tadašnjeg komšije Điđija, ljekara po struci. Cvijet hajdučke trave se sastoji od velikog broja sitnih cvjetića koje osušene trebate odvojiti od svih grančica. Sakupite ih taman toliko da pokriju dno na dlanu. Pojedite ih ili popijete uz čašu vode. Provjereno djeluje i prirodan je lijek. Suve cvjetiće nije gadno pojesti, a vrećicu sa ovim čajem nosim na sva putovanja. Čovjek nikad ne zna gdje može da nazebe ili pojede nešto što mu ne odgovara.

Kada berete ljekovite biljke, pazite da ih ne trgate iz korijena da bi se mogle obnoviti naredne sezone, a i da još neki slučajni prolaznik može da im se obraduje. Uživanje je bilo pred kraj dana na planini nabrati ovo cvijeće koje sem ljepote sadrži i puno zdravlja za nas.

Sa ovim se re­cep­tom pri­ja­vlju­jem za igricu Ajme ko­liko nas je! čija je do­ma­ćica za april Ingrid sa bloga Prekratak dan!

 

Pošto su zalihe čaja napravljene i popunjene, odlučila sam da napravim sok od hajdučke trave. Sezona cvjetanja je prošla, znam da kasnim, ali možete imati ovaj recept na umu kada na proljeće po livadama niknu novi bijeli stolisnici. 🙂

Sastojci:

  • 20 cvjetova hajdučke trave
  • 3 kg šećera
  • 5 litara vode
  • 5 vrećica limuntusa

Pustite vodu da uzavri, skinite šerpu s vatre pa ubacite cvjetove hajdučke trave i limuntus. Neka odstoji 24 sata, a potom procijedite i dodajte šećer. Ostavite da stoji još tri dana uz povremeno miješanje. Na kraju trećeg dana šećer će se skroz istopiti, ne brinite ako se pri kraju drugog dana još uvijek taloži na dnu šerpe. Procijedite, uspite u staklene flaše i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Na ovaj način dobili ste sirup koji se razblažuje i vjerujem da ćete naći svoj omiljeni omjer. Mi najčešće uspemo u čašu 1 cm sirupa i nalijemo do ruba hladnu vodu!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)