Rester od šljiva

17 prosinca, 2023

Samo kada se ozbiljno zamislim, mogu da se sjetim koja je razlika među terminima koji se koriste za zimnicu od voća. Ako zanemarimo sokove i slatko, ostaju nam ove varijacije: džem, marmelada, pekmez pa onda rester. Na prvu loptu, kada treba namazati palačinke, sve ih zovem pekmez. Kome je do razmišljanja u ključnom trenutku… Ali, evo da napišem razlike kao podsjetnik za mene i mali vodič za one koji imaju dilemu. 🙂

Džem – Voćna zimnica koja se relativno kratko kuva sa šećerom (do sat vremena) tako da ostanu vidljivi komadi voća. Moj omiljeni je džem od kajsija kojima se samo odstrani koštica i kuvaju se polovice uz dodatak šećera.

Marmelada – Naziv se najčešće vezuje za industrijske voćne namaze koji su propasirani pa nema komadića voća. Gustina se postiže dodavanjem raznih preparata za želiranje što istovremeno skraćuje kuvanje.

Pekmez – Riječ je o poslastici koja nastaje tako što se voće prije termičke obrade usitnjava, tj. melje, pa se onda dugo kuva uz dodatak manje količine šećera. Pekmez se najčešće pravi od šljiva, a kuvanje traje i do 6 sati.

Rester – Pekmez od šljiva pečen u rerni posut sa malo šećera. Ovako ga zove moja mama, a on joj se svake godine odazove u vidu nekoliko tegli mirisne poslastice. Slijedi recept za rester:

Sastojci:

  • 4-5 kg šljiva očišćenih od koštice
  • 4-5 punih kašika kristal šećera

Izaberite reprezentativne šljive, operite ih, očistite od koštica i polovice stavite u tepsiju. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C°. Pošto koristimo emajlirane tepsije starog kova, pekmez ne miješamo jer ne prigorijeva. Rester treba otprilike 3 sata lagano da krčka, s tim da nakon drugog sata pratite koliko ima tečnosti u tepsiji. Bitno je da veći dio uvre i onda je rester gotov!

Rester od šljiva – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Kada rester izvadite iz rerne, možete mu dodati 4-5 supenih kašika ruma i dobro izmiješati, pa neka malo odmori. Otvorite vrata od rerne da se prohladi, a vi operite tegle, stavite ih na veliku tepsiju i ubacite u mlaku rernu skupa s metalnim poklopcima da se ugriju. Rester se sipa u tegle još dok je vruć, pa ova procedura treba spriječiti staklo da pukne. Još jedna mjera predostrožnosti je da stavite u svaku teglu po jednu supenu kašiku koja će da apsorbuje vrelinu pekmeza i da spasi staklo od pucanja. Kada tegle napunite, pokrijte ih celofanom preko koga ide gumica, zatvorite poklopcem i okrenite svaku teglu naopačke na kuhinjsku krpu. Nakon par minuta vratite ih u uspravan položaj i odložite na suvo i tamno mjesto. Vruć pekmez je sam napravio vakuum, zatvorio poklopac čvrsto i može dočekati živ, zdrav i ispravan čak i nove šljive na granama! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)