PUNČ OD VINA

17 prosinca, 2023

Drage moje, dragi moji, evo nas u petom krugu igrice Patin petnaesti. Tema – zdravica i to punč od vina. Čini mi se da ćemo isprobati i preostala dva prijedloga, mlijeko od badema i bolu od pomorandže jer zvuče jako dobro.

Punč je u stvari naziv za širok spektar pića. Mogu biti bez alkohola ili sa njim, ali redovno kao primjesu imaju neki voćni sok. Na interesantnom sajtu www.history.com nađoh i pričicu o tome kako je punč nastao. Iako bi se reklo da je izum novijeg doba, ovo piće doseže čak do 17-tog vijeka kada su morima plovili brodovi kompanije British East India. Oni su po zadatku išli ka Indiji da bi ostatku svijeta donijeli čaj, pamuk, svilu i začine, a svojim vlasnicima veliku zaradu. Ovo je ujedno bio uvod u kolonizaciju, no da se vratimo glavnoj temi… Put je bio dug, valjalo je nekako prekratiti dane na palubi, pa su mornari nosili su sa sobom dosta piva. Priča kaze da su znali piti i po 10 krigli dnevno! Kako su se brodovi približavali toplijim krajevima, pivo bi uskislo i izlapilo. Po iskrcavanju, žedni mornari su mućkali nova pića od sastojaka koji su im bili pri ruci, a šta bi drugo našli nego rum, voće i začine.

Izum koji je nastao slučajno, kao i većina velikih otkrića, dobio je po jednoj teoriji ime od hindu riječi „panch“ koja znači broj pet, simbolizirajući pet sastojaka punča: slatko, kiselo, gorko, blago/neutralno plus alkohol.  Druga teorija kaže da se korijen riječi punch nalazi u engleskoj riječi puncheon koja označava veliko bure. Pošto je punč piće mornara, možda ova priča i nije daleko od istine. Ja sam iskreno mislila da je zbog velikog udjela ruma ovaj pitki koktel lako obarao s nogu, pa tako i dobio ime punch (udarac).

Novo piće se brzo proširilo Britanijom i Amerikom i postalo neizostavan dio otmjenih zabava i okupljanja. Čak je i potpisivanje američke Deklaracije o nezavisnosti proslavljeno uz punč, a neko im je prebrojao i zdjele u kojima je tom prilikom služen, čak 76! U 18-tom vijeku se pojavljuju bezalkoholne varijante punča, da i žene nečim mogu nazdraviti, pošto se smatralo jako nepristojnim da piju u javnosti. Ovo poglavlje bontona je ukinuto tek sredinom prošlog vijeka, ali su se recepti zadržali. Moram reći da sam prilikom potrage za nekim zanimljivim informacijama naišla na veliki broj krasnih, čisto voćnih mješavina. Dušu su dale za ljeto i vrućine i za mene koja zaspem nakon samo tri kapi alkohola. Punč i ja smo do sada imali kontakt jedino preko sladoleda, no evo došlo na red i da se u čašicu zaviri.

Navedene mjere u orginalnom receptu su dosta velike i držeći se njih na kraju bih dobila oko 5 litara punča. Da smo mornari bilo bi taman, a ovako sam smanjila količine na četvrtinu.

 

Sastojci:

  • 250 gr šećera
  • ½ litra vode
  • 250 ml crnog vina
  • 250 ml bijelog vina
  • ½ naranče
  • ¼ limuna
  • 30 ml ruma
U šerpu ubacite šećer i vodu, kada proključa utišajte vatru i krčkajte 5-6 minuta da se sirup malo zgusne. Onda dodajte oba vina, ako nemate neprskane naranču i limun ogulite ih, isijecite na kolutove pa ubacite u prethodnu smjesu, skinite sa vatre i prohladite. Poklopljeno treba da odstoji 24 sata, procijedite, a onda stiže final touch u vidu mirisnog ruma. Izmiješajte, služite toplo ili hladno i nazdravite! 🙂 Nama se punč dopao, sinule su i nekolike ideje na temu karanfilića, anisa, isjeckanog voća. U svakom slučaju, pravićemo opet!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)