Pekmez od šljiva

17 prosinca, 2023

Jednom davno (hajde, ne baš tako davno već prije dvije godine) bio jedan godišnji odmor u Vrujcima, familija na okupu, dvorište puno zrelih jabuka i šljiva, bio jedan pekmez koji smo pripremili zajedno.. Bila i jedna priča koja je napisana te godine, ali negdje u zimu, pa je nismo objavili. Malo što nismo stigli od drugih recepata, malo nam se u ta doba pekmez učinio vansezonski, a i nedostajale su nam fotke gotovog proizvoda. Kako god, stigao je novi avgust, pekmez smo opet pravili i evo prilike da ispravimo nepravdu prema pričici koja mi je jako draga. Recept ostavljam uz taj stari post, baš onakav kakav je tada ostao zapisan u ladici WordPress-a. A sve je to bilo ovako…

 

U zimske dane slijedi jedna priča o ljetu, odmoru i domaćem pekmezu. S obzirom da je već decembar, recept shvatite kao najavu za narednu sezonu, kolekcija jesen- zima 2014.-2015. 🙂

Ove zime palačinke su nam često na meniju. Kao pravi vrijedni mravi, da bi se sada sladili radili smo ljetos, kada sam bila odlučna da vratim zimnicu na velika vrata u naš dom! Lani smo napravili samo par teglica džema od kajsija, ali kraj ovog ljeta dočekala sam sa velikim ambicijama! Džem, pekmez, rester, slatko, sokovi, likeri, ajvar, kisele paprike, ponešto provjereno i omiljeno da se osladimo, ponešto novo da vidim mogu li ja to napraviti i kako će ispasti.

Moj dragi i ja smo ovog ljeta odmor proveli u Banji Vrujci. Velika porodična kuća, dvorište puno voća i zelenila odlično su okruženje da vam dan prođe za čas! Red rada, red odmora… Valjalo je sakupiti lješnjake i odložiti ih za zimu, šljive ubaciti u veliko bure za šljivovicu, jabuke staviti u vreće za voćnu rakiju. Našlo se vremena i za ležaljku u hladovini i čitanje, što će se kasnije ispostaviti kao jako korisno.

Svaki dan smo mjerkali šljive na granama da vidimo jesu li taman za branje. Sunčani dani su nam išli na ruku i prionuli smo na posao! Najveći dio najljepših plodova zaplijenila sam za pekmez koji sam htjela napraviti po staroj metodi – kuvanjem od 5-6 sati na smederevcu. Plan je dobro išao dok se velika šerpa sa 25 kg mljevenog voća nije našla na šporetu u kojem su pucketala suva drva. Vatra se razgorjela i pekmez je krenuo prskati na sve strane! Odmah sam se sjetila što smo ga prestali praviti u stanu. Dođe čovjeku mrsko da kreči nakon pravljenja zimnice, a pogotovo da liječi opekotine. Pekmez se, naime, mora miješati stalno, a to sa varjačom ne može da se izvede baš izdaleka.

Onda  mi je na na pamet pao tekst koji sam baš tih dana pročitala u ljuljašci ispod lijeske, iz julskog broja našeg časopisa National Geographic. Riječ je bila o čudesnim livadama Transilvanije, ljudima koji žive od te raznovrsne prirode koja ih okružuje i nastoje da je očuvaju. Na jednoj od fotografija bio je djedica koji je sa bezbjedne udaljenosti, umjesto sa varjačom, miješao pekmez od šljiva sa napravom sastavljenom od dvije daske, jedne duže, druge kraće, pričvršćene pod uglom od 90°. Predložila sam dragom da nešto takvo napravi i da me spasi pošto sam već bila fasovala dvije opekotine. Radionica je u blizini, sav potrebni materijal je tu, i njegove zlatne ruke su, kao i obično, ispunile što zamislim. Pomoć u vidu ćiriličnog slova „g“ od lijepih bijelih daščica stigla je u pravi čas i miješanje pekmeza je išlo kao od šale. Uz priču i poneko pivo 6 sati prođe brzo, a naš primjerak oruđa djedice iz Transilvanije odložen je da čeka nove poduhvate i poslastice.

Sastojci:

  • 5 kg šljiva očišćenih od koštica
  • 350 gr šećera

Da bi vam ovaj, ne toliko komplikovan, ali radno intenzivan eksperiment uspio nudim par savjeta. Ovo je osnovna mjera, a preporučujem da ne radite sa manje od 10 kg šljiva. Ipak je 6 sati posla u pitanju i trebate biti uz šporet svo vrijeme, pa da na kraju bar znate što ste radili.

Kada pekmez provre, on krene da prska i da komadići voća iskaču iz šerpe. Domet bude i do metra! Okruženje zaštitite novinama da ne morate posle još skidati fleke sa zidova i namještaja. Preporučujem kuvanje u visokoj posudi gdje šljive neće doći do vrha. Poenta je da zidovi šerpe zaustave barem dio lave od pekmeza.

Sebe zaštitite sa dugim rukavima i rukavicom za miješanje ako koristite varjaču, a ako koristite spravu kao što je naša ove mjere opreza nisu potrebne. 🙂

Moja preporuka je da se za pripremu ovog pekmeza naloži šporet na drva, hrana kuvana na taj način dobije poseban šmek. Osim toga temperatura nikada nije previsoka i kako drva gore oscilira, taman kako treba za ovu vrstu zimnice. Ploča kod šporeta na drva je velika, pa se može odjednom kuvati velika količina pekmeza. Što je šerpa teža i veća, tim bolje, biće stabilnija i nećete je morati držati prilikom miješanja.

Šljive operite i očistite od koštica. Sameljite ih mlinom za meso. Mi koristimo stari mehanički mlin, električni su zaista samo za meso (barem ovaj naš jeste). Ubacite šljive u šerpu, pa na zagrijani smederevac, i miješajte svako 15-20 sekundi vodeći računa da zahvatite masu sa dna šerpe. Nakon što pekmez provre treba ga kuvati 5-6 sati uz stalno miješanje. Nakon tri sata dodajte jednu čašu vode na svakih pet kilograma voća. Sat vremena pred kraj kuvanja dodajte šećer. Voda iz voća će polako uvirati, a pekmez postajati gušći i dobiti tamnu boju.

Oprane tegle kojima poklopci dobro dihtuju stavite na veliki pleh za pečenje, pa ih ubacite u rernu na 50C° otprilike 15 minuta da se staklo ugrije. Pošto se treba sipati vreo pekmez preporučujem da, kao za rester, u svaku teglu stavite po jednu metalnu supenu kašiku za apsorbovanje toplote. Kada tegle napunite izvadite kašike. 🙂 Drugi prijedlog je da sipate po malo pekmeza u svaku teglu, pa onda u svaku dodajete još po malo i tako redom dok sve tegle ne budu pune. Na ovaj način dajete staklu vremena da se privikne na visoku temperaturu. Stavite dobro zategnut celofan, pa gumicu i na kraju poklopac. Svaku teglu okrenite naopačke na kuhinjsku krpu par minuta, da bi pekmez zatvorio sve šupljine. Odložite na hladno i suvo mjesto, negdje pri ruci, jer ko će čekati zimu… 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)