OBLANDE SA TAHAN HALVOM

17 prosinca, 2023

Kako kaže Wikipedia, halva je slatko jelo koje potiče sa Bliskog istoka i sama ta riječ na arapskom znači slatkiš. Divno ime odomaćeno na Balkanu i još jedna u nizu poslastica koje imaju relativno jednostavan sastav, ali čaroban ukus. Ko zna kako je nastala prva halva, možda je neko od vas imao priliku vidjeti kako ona izgleda danas na Bliskom istoku, a kod nas su se vremenom razvila tri modela. To su tahan halva, ćeten halva i obična domaća halva, pa evo par riječi o svakoj od njih.

Tahan halva je kod nas najrasprostranjenija varijanta. Možete je naći u starim poslastičarnicama u vidu velikih komada kao od brda odlomljenih ili u prodavnicama zapakovanu u male plastične kutije. Ovo generalno i nije neki dijetalni proizvod, ali dobru halvu možete lomiti prstima i jesti putem od poslastičarnice do kuće, a da se ne umažete i ne umastite. Halva iz kutijice je jako tvrda za baratanje i jelo, ali je odlična za kolače! Osnovni sastojak tahan halve po kome je ona i dobila ime jeste tahan ili tahini pasta koja se dobije mljevenjem prženog susama. Dodaju se još brašno, šećer ili med i biljno ulje uz arome vanilije ili čokolade. Zahvaljujući visokom udjelu susama, halva sadrži dosta željeza, selena, kalcijuma, vitamina E i B. Nailazila sam na neke recepte po kojima se ovaj slatkiš može napraviti u kućnoj varijanti, ali to nisam probala jer uvijek nekako uspijemo dobaviti parčence iz Sarajeva. Tahan halva je ujedno glavna glumica u ovom našem receptu.

Ćeten halva je poznatija pod imenom ćetenija. Ona je bijela i izgleda kao rukom namotano klupko pamučnog konca, spremno za heklanje. Za izradu su potrebni samo brašno, šećer, voda, malo limunovog soka i 7-10 dobrovoljnih pomagača jer se smjesa satima razvlači rukama tj. iskončava. Nimalo jednostavno, pa ćeteniju danas malo ko pravi. To je stara poslastica koja se uglavnom pripremala na sijelima gdje bi se našlo dosta spretnih ruku i u zimsko doba, kada je hladno, da se šećer ne topi.

Domaća halva je takođe stara poslastica koja polako pada u zaborav – ja se i ne sjećam da sam je jela od poratnih godina. Pravi se tako što se na istopljenom puteru ili ugrijanom ulju prži brašno. Kada je pasta dovoljno gusta zalije se agdom pa se miješa dok halva ne upije svu tečnost. Zbog nemogućnosti odolijevanja najčešće smo je jeli vruću, a ni hladna nam se nije stigla sasušiti. Mama je odlično pravi! Domaća halva me uvijek podsjeti na pričicu o dva studenta, koji su tamo negdje prije drugog svjetskog rata iznajmljivali sobu kod jedne gazdarice…

„Skromno i oskudno su prolazili dani. Jednog dana gazdarica je odlučila da im napravi halvu, pa je pristavila brašno i ulje. Njima se, željnim slatkog, ta mjera u tavi učinila mala, pa su smislili kako da se halve najedu. Izašao je prvi u dvorište, pa doviknuo gazdarici da je traži neko iz komšiluka i da brzo dođe. Kad je žena izašla ispred kuće, onaj drugi je dosuo ulje u tavu i umiješao ga. Kad se gazdarica vratila i nastavila da pravi halvu, čudila se kako joj je tijesto rijetko pa je dodala još brašna. U to se iz dvorišta začuo glas kako je opet hitno tražena! Žena je odgegala psujući komšiluk koji besposlen zove i ne čeka, a prilika je iskorištena da se u halvu doda još brašna. Gazdarica se vratila u kuhinju svom poslu i ovaj put zaključila da joj je halva pregusta, trebalo je još ulja. Mic po mic, tava je bila puna halve, a dva mangupa sretni i zadovoljni najeli su se slatkiša.“

Sve je tako bilo kao što vam rekoh, nama davno ispričano. Jedna teta iz našeg sarajevskog komšiluka prisjećala se života svog muža i uspomena iz njegove mladosti. Svaka familija ima slične pričice koje nastavljaju da žive kao anegdote, a meni je ova ostala draga i slatka kao halva, nešto što bi i meni palo na pamet. Pošto je uvod trajao dugo, slijedi vrlo kratak recept za oblande sa tahan halvom koje smo nosili na jedno divno druženje, Blogerijadu na Adi!

 

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 200-250 gr tahan halve
  • 250 gr putera ili margarina
  • 1 šolja (od 200 ml) šećera
  • 1/2 šolje mljevenih oraha
  • 50 gr čokolade

U jednu šerpu koja ne prigorijeva ubacite halvu, puter, šećer, orahe i čokoladu – stavite na slabu vatru i pustite da se svi sastojci istope i prožmu. Miješajte svako malo da ne zagori. Fil na kraju ima gustinu meda i gotov je kada se halva, čokolada i puter istope. Može vam se učiniti da je previše tečan, ali ne brinite, hlađenjem se brzo zgusne. Na stolu raširite nekoliko traka aluminijske folije, pa na njih stavite prvi list oblande. Gornja strana lista ide dole, dakle udubljenja sa rombićima su okrenuta prema stolu, a strana sa sitnim kockicama se premazuje. Filujte vafl pa stavite novi list, isto sa rombovima okrenutim na dole i sve tako dok ne utrošite fil i oblande. Zamotajte u foliju pa pritisnite nečim teškim, da se listovi dobro zalijepe jedan za drugi. Npr. ja koristim tacnu na koju stavim 2 kg brašna. 🙂 Nakon sat-dva presovanja i sat-dva hlađenja u frižideru, rezati na štapiće, grickati i uživati!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)