Nar, sok i panna cotta

12 studenoga, 2023

Nekada davno Mavari su ga donijeli u Španiju. Toliko se dopao ljudima da su jednom gradu dali ime po ovoj voćki. Latinski naziv mu je Punica granatum, a kod nas ga neko zna kao šipak, a neko kao nar. Sva ova imena vode ka specifičnim mediteranskim plodovima koji dozrijevaju u ranu jesen. Moj tata je često kupovao nar. Vjerujem da ga je podsjećao na djetinjstvo i divlji šipak koji u južnoj Hercegovini raste kraj svake kuće. Plodovi su manji, kiseliji, ali je djetinja radost, kao i obično, nadoknadila sve što je tada u neimaštini nedostajalo.

 

Opšte je poznato da je šipak zdrava i korisna voćka. Ima puno vitamina C, kalijum, magnezijum, balansira hormone, pomaže pravilan rad srca, poboljšava apetit, reguliše probavu, djeluje protiv upala. Sve u svemu – blagodet prirode! Je li moguće da ima neku lošu stranu? O, da! Živa je patnja doći do slatkih bobica koje su gusto načičkane jedna do druge ispod tvrde kore. Tradicionalno guljenje i pokušaji da prstima odvojite zrnca rezultira opštim haosom u promjeru od jednog metra oko mjesta rada.

Narod smisli svašta pametno, pa su i ovom belaju doskočili. Prošle godine sam na Internetu našla savjete na temu kako oguliti nar, isprobala i za 3 minuta završila posao. Posle sam vidjela još jednu metodu prema kojoj sam bila sumnjičava, ali smo je testirali za ovaj post. Obje varijante predstavljamo, pa vi vidite kako ćete, samo nemojte više šipak zaobilaziti na pijaci! Nije uzalud lijepi grad Granada dobio svoje ime!

Pokretač teme i dileme je Tihana sa bloga Tiha u zemlji slatkiša i igrica Ajme koliko nas je.

Prvi način – Čišćenje nara uz pomoć vode

Uzmite nar pa mu odsijecite kapice na vrhu i dnu, kao što biste uradili da gulite naranču. Potom zasijecite koru po meridijanima, opet kao kod naranče. Pazite da ne zasiječete bobice, ali trebate probiti nožem spoljnju koru. Uzmite veću zdjelu jer će vam trebati manevarskog prostora. Nalijte vodu i potopite nar, pa ga ostavite da odstoji 10-15 minuta. Nakon što je ovo vrijeme prošlo, ispod vode odvajajte komade nara rukama i krenite čistiti bobice od bijele opne. Zrna će padati na dno posude, bijela opna će isplivati na površinu vode, a kora je svakako žilava i ostaje u jednom komadu koji možete izbaciti van. Čak i ako nagnječite koje zrnce, sok neće prskati naokolo, razliće se u vodi. Pokupite cjediljkom bijele korice, ocijedite vodu i pojedite slatka zrna. Potrebno vrijeme: 3.5 minuta aktivnog rada (ne računajući 10-15 minuta pasivnog čekanja tokom kojeg nar stoji u vodi).

 

Drugi način – Čišćenje nara klofanjem

Urbani mit kaže da, ako presiječete nar na pola po ekvatoru, uzmete jednu polovicu u šaku, spustite ruku u neku zdjelu i udarate varjačom po kori, zrnca će ispadati iz kore kao luda. Isprobano i djeluje. Nedostatak ovog pristupa je u tome što je potrebno otprilike 200 udaraca da očistite jedan šipak. Može pomoći kod uklanjanja nervoze ali prva metoda je efikasnija.

 

 

Šipak je jako ukusan svjež, a ako poželite napraviti sirup evo kako to možete uraditi.

Sastojci:

  • Očišćena zrnca šipka
  • Šećer

Nakon što ste očistili šipak po gornjem uputstvu, izgnječite bobice. Neko to radi rukom, neko mlinom za meso, neko pasirkom (kad smo mi bili mali, sa tom spravicom su nam mame pravile kašice). Profesionalci imaju jednu vrstu prese, dok se u kućnim uslovima moramo snalaziti, pa smo koristili sjecka. Iako postupak djeluje složeno, vjerujte da brzo ide. Sokovnik nisam koristila da ga ne pokvarim jer na njemu svakako piše da ga ne bi trebalo upotrebljavati za grožđe i slične voćke sa sitnim košticama. Nakon što ste izgnječili bobice, procijedite sok kroz cjediljku. Izmjerite koliko ste tečnosti dobili, pa uspite u posudu isto toliko šećera. Poklopite, ostavite da odstoji 24 sata i povremeno promiješajte da se šećer lakše otopi. Sutradan uspite u flaše i čuvajte na hladnom mjestu. Osim razblažen kao sok, ovaj sirup se može koristiti i kao preliv za slatkiše. Razmišljala sam s čim da ga iskombinujem i izbor je pao na panna cottu.  Neki dan sam je pravila prvi put, tome je prethodilo veliko istraživanje recepata, kombinovanje mjera, bojažljivo mućkanje pavlake na šporetu, ali rezultat je ispao odličan!

Sastojci:

  • 1 slatka pavlaka 250 ml (mliječna)
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kafena kašičica želatina, cca 4 gr
  • 2 supene kašike vode ili mlijeka

Razmutite želatin sa vodom ili mlijekom, ostavite da zrnca nabubre. Pavlaku u koju ste dodali šećer zagrijavajte do vrenja, skinite sa šporeta kada tečnost krene da struji pred proviranje. Dodajte želatin i miješajte lagano žičanom mutilicom da se zrnca fino otope. Posudice ili kalupiće plaknite vodom, pa nalijte panna cottu koju ćete preseliti u frižider nakon što dostigne sobnu temperaturu. Hlađenje traje najmanje 5-6 sati. Najbolje je da ostavite posudice u frižideru preko noći.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)