MRAMORNI KOLAČ

12 studenoga, 2023

Kada se uželimo nečeg slatkog, u narednom koraku valja odlučiti šta da se napravi. Tada obično premotavam slike nekih kremastih, čokoladnih stvarčica. Za kuglofe i kolače bez preliva i fila dugo sam mislila kako su divni za praznične fotografije, ali me u praksi nisu impresionirali. Ovo moje veliko ubjeđenje trajalo je do prošlog maja.

Nekoliko dana smo mama i ja trčkarale po Herceg Novom završavajući neke nagomilane mrske obaveze. Protuteža je bio sunčani grad bez gužve, obilazak familije i mirisni zrak. U par navrata sam uspjela da uletim u more, pa onda još brže da izletim, ali nema veze, moglo se računati da smo ja i hrpa ruskih turista otvorili sezonu. Naravno, lokalnom svijetu na pamet nije padalo da se brčkaju u hladnoj vodi, ne žuri im se nigdje. Meni je sunce bilo dovoljan motiv i hvala Bogu, nisam okihala ovaj eksperiment.

Prilikom posjete mojoj rodici Cici i njenoj familiji probala sam ovaj mramorni kolač u njenoj izvedbi. Oduševljena, tražila sam recept pa ga ponijela za Beograd. Mali komad papira 10×10 cm preživio je putovanje, raspakivanje, zatrpavanje, raspremanje, svakodnevno kolanje stvari i papira što u kući što van kuće i evo ga ispred mene dok ovo pišem. Možda mu je bilo lakše da preživi haos jer se uhvatio za recept savršenog ajvara Tajanine mame (on će takođe naći svoje mjesto na blogu)!

Ja sam ovaj kolač ispekla kao kuglof. Imamo jedan prastari kalup koji je mama kupila vjerovatno prije nego što sam se rodila. U ta vremena nije bilo velikog izbora posuđa, ali ono što ste mogli naći trajalo je, pa on i danas izgleda kao nov. No, ako nemate kalup nema veze, tepsija je odličan izbor. Suština će biti ista, sočna, meka, mirisna i lijepa! I recept zaslužuje da ovdje bude zapisan i sačuvan za slučaj da mali papir poželi da prošeta van mog domašaja.

Kuglof sa fotografije je putovao na jedan izlet, o kojem ćete uskoro moći više pročitati. Presjek je takođe zasluživao da bude zabilježen, ali smo to malo odugovlačili pod izgovorom kako ima vremena. Vremena ima, ali nam je nestalo kuglofa, pa do narednog puta zamislite vanila-čokoladni ukras u obliku kriške kolača. 🙂

Sastojci:

  • 3 jajeta
  • 4 šoljice od crne kafe šećera
  • 2 šoljice od crne kafe ulja
  • 5 1/2 šoljica od crne kafe brašna
  • 1/2 šolje od bijele kafe mlijeka
  • Prašak za pecivo
  • 2-3 kašike čokolade u prahu ili kakaoa

Za mjere se koristi termin „šoljica od crne kafe“. To su stare, male šoljice iz kojih se kafa nekada pila. Naše su od 100 ml. Šolja od bijele kafe korištena za ovaj recept drži 250 ml. Tri bjelanceta umutite mikserom u čvrst snijeg. Odvojeno umutite tri žumanceta sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Dodajte brašno, ulje, mlijeko i prašak za pecivo. Ujednačite smjesu mikserom. Umiješajte lagano snijeg od bjelanaca. Tepsiju ili modlu za kuglof pouljite pa pospite brašnom. Ako je u pitanju silikonski kalup ne treba raditi ni jedno ni drugo. Pola smjese uspite u modlu, a u ostatak tijesta dodajte čokoladu u prahu. Uspite tamnu masu preko svijetle u modli, pa viljuškom tu i tamo ovlaš promiješajte tijesto, na taj način ćete dobiti mramorne pramenove. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 °C 30-40 minuta. Ostavite kuglof da se prohladi i izvadite ga iz kalupa. U cjediljku od čaja stavite malo šećera u prahu i pospite po kuglofu. Šećer u prahu jeste sitan, ali lako povuče vlagu pa ga na kraju obično nađete u grumenju, a na ovaj način ćete dobiti tačno onaj čarobni prah koji vam je potreban. I onda obradujte nekog drugog ili sebe ukusnim zalogajem! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)