Mlinci sa piletinom

12 studenoga, 2023

Mlinci su mi kao jelo dugo bili misterija. Znala sam da postoje ali bez ideje kakvog su ukusa niti kako se spremaju. Imam još par takvih namirnica i recepata na listi, ali nastojim da ih prebacim u grupu pod nazivom: busted! Prvi put sam probala mlince kod moje ujne Bebe, i oduševila sam se! Ujna je inače veliki majstor za kuvanje, i ovo je njen recept!

Brašno, voda i so. Bilo sami, bilo uz još samo jedan sastojak osnova su za cijeli niz različitih okusa. Mlinci su jedna od varijacija na temu, tjestenina u obliku čvrstih listova. Na prvi pogled liče na pečene jufke za pitu. Za spremanje se mlinci lome i drobe pa ne brinite ako prilikom kupovine vidite da listovi nisu cijeli. Ko ima vremena i vještine može ih napraviti kod kuće. To još nisam probala, ali mogu malo teoretski da mudrujem i kažem kako se zamiješeno tijesto peče u tankom sloju na teflonskim tavama, u rerni na prevrnutoj tepsiji ili na ploči šporeta na drva. Ko je probao sve varijante najviše hvali ove treće, napravljene na smederevcu. Tako to obično bude sa svime što se sprema polagano na tradicionalan način. Ja se za sada snabdijevam na pijaci gdje tete donose domaću tjesteninu ili zgrabim vrećicu industrijskih mlinaca prilikom velike mjesečne nabavke. Još jedan dobar recept za mlince možete naći ovde!

Sastojci:

  • 1 pakovanje mlinaca (300- 400 gr)
  • 700- 800 gr pilećeg bijelog mesa
  • 1 kocka za pileću supu
  • 1/2 litra neutralne pavlake

Skuvati kocku za supu u jednom litru vode. Isjeckati piletinu i propržiti je na ulju da pobijeli. Dodati so i biber. Drugi začini nisu obavezni ali ako želite odaberite neki sami, svi mi imamo omiljene prahove i travčice. 🙂 Prebacite meso u vatrostalnu posudu. Izlomite mlince i poslažite ih preko mesa pa zalijte supom. Stavite drugi red mlinaca, ponovo dodajte supu i nastavite tako dok ne potrošite tjesteninu. Važno je da gornji sloj bude preliven supom. Ostavite da stoji 2 sata i s vremena na vrijeme nagnite posudu, pokupite kašikom tekućinu i prelijte odozgo. Prije pečenja preliti neutralnom pavlakom, možete narendati neki topiv sir da se napravi lijepa korica. Peći na 180 °C oko pola sata.

Količine mesa i mlinaca nisu fiksne, možete jednom uzeti više piletine, drugi put više tjestenine. Ako meso sitnije isjeckate možete sastojke složiti po redoslijedu: meso, mlinci, zaliti supom, pa meso, mlinci, ponovo supa, dok ne potrošite sastojke. U svim varijacijama će jelo biti sočno i ukusno, i dok jedete planiraćete kada ponovo da ga uvrstite na kućni meni! 🙂

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)