Mamin liker od sedam vrsta voća

17 prosinca, 2023

Nekada davno u našoj kući bio je običaj da se redovno i obilato pravi zimnica. Sa tim poslom smo počinjali otprilike čim završi prethodna zima, pa smo kuvali džemove, sokove, slatko, zamrzavali povrće kako koje dospijeva, da bi na kraju došli do ajvara i kiselog kupusa. Svemu navedenom sam rado bila mušterija kad je trebalo jesti, ali mi se nije uvijek dalo raditi oko pripreme. Lobirala sam kod mame da se ne mučimo toliko, sve se to može kupiti, a prodavnice su mi išle na ruku sa bogatom ponudom. Mama se nije dala argumentima da ovako zna šta jede i da nas zimnica dođe jeftinije.

Potom su uslijedile selidbe, iznajmljeni stanovi bez špajza, balkona, suvislog podruma, pa je prošlo par godina kako nismo pravile ništa. Dobila sam priliku da probam dosta toga što prodavnice nude. Čast izuzecima, ali u većini slučajeva bila sam razočarana. Nije bilo druge nego prihvatiti se listanja kuvara, njuškanja po provjerenim receptima i vratiti jedan po jedan specijalitet na našu trpezu. Sada mi prija taj posao pripreme i shvatam ga kao razonodu, a ne kao obavezu. O poznatom savršenom ukusu da i ne govorim!

Među poslasticama koje ponovo pravimo jesu i razni mirisni likeri, a ovo je recept za jedan od njih. U našoj flaši i čaši nalazi se sedam vrsta voća, ali je liker pogodan za nadogradnju, pa vi možete napraviti svoj model od npr. osam ili više vrsta!

Liker od 7 vrsta voća – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

 

Sastojci:

  • 250 gr jagoda
  • 250 gr višanja
  • 250 gr malina
  • 250 gr kupina
  • 250 gr borovnica
  • 250 gr kajsija
  • 250 gr šljiva
  • 1750 gr šećera
  • 2 litra lozove rakije

Naš liker ćemo započeti sa jagodama. Stavite ih u veliku teglu, pospite sa šoljom šećera i šoljom rakije. Možete upotrijebiti i zamrznute jagode ili neko drugo voće kome je prošla sezona ako želite da vam obogate ukus. Kako koje voće prispijeva do jeseni, dodavati u teglu po 250 gr., posuti sa isto toliko šećera i šoljom rakije (dodajte malo i jednog i drugog ako voće nije fino prekriveno). Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom da stoji do zime, po mogućnosti ako odolite i do Nove Godine. Procijediti i nasuti u flaše koje se mogu dobro zatvoriti.

Napomena: Prije ubacivanja u teglu, voće treba oprati i odstraniti košticu ako je ima. Sastav možete mijenjati po želji!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)