Lovačka salata

12 studenoga, 2023

Svake godine se brižljivo posvetimo pravljenju omiljene i provjerene zimnice, ali ove jeseni smo se bacili u eksperimente. Udarili smo po novim receptima, potom radoznalo zavukli noseve u teglice i zaključili da su noviteti bili pun pogodak! Očekujem da pošteno omrsimo brke! 🙂 Prošlo je udarno vrijeme pripreme, a došlo doba da se zimnica proba, no ne možemo odoljeti a da ne preporučimo jedan od recepata kojim smo oduševljeni. Još uvijek možete naći ajvarske paprike na pijaci, mrkve ima cijele godine, a paradajz za ovaj recept paše i u kuvanom izdanju. Jednostavno, a prefino…

Naziv lovačka salata prenosimo iz originala, ali neka to bude jedino zajedničko što ćete imati sa lovom. Životinjama je potrebna pomoć da prezime, pa ako idete u šetnju u prirodi ponesite malo hrane i za njih. Ptičice i mali glodari će biti zadovoljni kada nađu zrnevlje, a za veće životinje potrebne su i veće akcije. Organizovano iznošenje soli, kukuruza i sijena pomoći će divljači da bezbolnije pregrmi minuse i snijeg. Neka objektiv fotoaparata bude jedina cijev kroz koju gledamo ljepotu divljeg svijeta!

Sastojci:

  • 3 kg paprika
  • 2 kg paradajza
  • 1/2 kg mrkve
  • par ljutih papričica
  • 2 dcl ulja
  • 2 dcl sirćeta
  • 1 supena kašika soli
  • 150 g šećera
  • 1 mala vrećica mljevenog bibera
  • 2-3 lista lovora

Paradajz operite, prelijte vrelom vodom, pa nakon par minuta ogulite koricu. Isijecite ga potom na krupne komade i usitnite u sjecku. Paprike operite, očistite od peteljki i sjemenki, pa ih isjeckajte na sitne kockice. Mrkvu operite, grebalicom skinite spoljni sloj kao i inače i isjeckajte na kockice kao i papriku. Ljute papričice operite pa isjeckajte na kockice ako želite više ljutine u salati. Za blažu varijantu ih ostavite cijele da ih nakon kuvanja možete izbaciti. Po želji možete dodati i par sitno isjeckanih čenova bijelog luka ili pola kašičice bijelog luka u prahu.

Paradajz ubacite u veću šerpu i ostavite da krčka dok veći dio tečnosti ne uvre. Biće potrebno oko 20 minuta. Ne zaboravite miješati! Sada dodajte mrkvu, paprike i sve ostale tečnosti i začine pa kuvajte sve zajedno oko 40 minuta. Ako ste ljute papričice ostavili u komadu, sada ih izbacite. Vruću salatu sipajte u tegle koje ćete zatvoriti celofanom, gumicom i poklopcem, pa ih ušuškati u neko staro ćebence da se lagano hlade.

Napomena:

Biće vam potrebna jedna tegla kuvanog paradajza ako ga koristite umjesto svježeg. Prethodno kuvanje paradajza u ovoj varijanti preskačemo (već je pripremljen i oslobođen suvišne vode), tako da odmah idete na fazu krčkanja svih sastojaka od 40 minuta. Po originalnom receptu koriste se šarene roge, što smo u prvoj turi i primijenili, no nakon kuvanja smo primijetili da je cijela salata poprimila crvenu boju, pa šarenilo nije došlo do izražaja. Drugu turu smo pravili sa ajvarskim paprikama, logično je salata bila još crvenija ali je imala i bogatiji ukus, pa ih preporučujem za ovaj recept.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)