Džem od kajsija

17 prosinca, 2023

Često nam se zna desiti da objavimo recept za neki sezonski specijalitet kad mu sezona prođe. Jeste da je za prave stvari uvijek vrijeme, no valja deverati sa zazubicama cijelu godinu dana. Sada ćemo se iskupiti i dati uputstva malo ranije, kajsija još uvijek ima na pijaci, pa požurite u nabavku!

Prošle godine smo vam predstavili recepte za pripremu jednog dijela naše omiljene zimnice. Tu su ajvar, pekmez od šljiva, sok od višanja, kiseli kupus. Sada im se pridružuje džem od kajsija, genijalnost koja je nedostajala. Ovaj džem paše svugdje i uz sve, kod nas najčešće uz palačinke, na krišku hljeba namazanu puterom, kao fil naše lijepe Zaherice…


Lako se priprema, još lakše jede! 🙂 Sadrži samo dva sastojka i zaista fuliti ne možete.

E sad, kakve vam kajsije trebaju? Moja mama voli za džem da kupi sitne, jer misli da su izdašnije, da sadrže manje vode. Ova teza je naučno dokazana višegodišnjim eksperimentisanjem, no varijacije u težini finalnog proizvoda nisu prevelike, pa je najbitnije da su kajsije zdrave i mirisne.

Šta može krenuti naopako? Realno, ništa. Naravno, ne mrdajte od šporeta tokom pripreme kako džem ne bi zagorio. Kuvanje od momenta proviranja traje samo 35 minuta, izdržaćete toliko! 🙂

Po čemu možete znati da je džem uspio? Po ukusu naravno, no ono što je pravi ponos domaćice jeste ova boja kao na fotografiji. Narandžasta, sunčana i svijetla. Da bi dobili tu nijansu, džem ne smijete prekuvati. Mi dajemo vrijeme kuvanja prilagođeno našem šporetu, a vi ćete posle iskustveno znati šta najbolje paše vašoj kuhinji.

Sastojci:

3 kg očišćenih kajsija

1,8 kg šećera

Kajsije operite i očistite od koštica. Stavite ih u šerpu zajedno sa šećerom. Vodite računa da vam do vrha šerpe ostane prazno 15-ak cm jer kad džem provre, značiće vam da imate više manevarskog prostora. Ostavite da stoji najmanje dva, a najviše 6 sati, kako bi voće pustilo vodu i šećer se otopio. Sada idemo na kuvanje: uključite šporet na najjaču temperaturu i dok džem ne provre, miješajte po 5-10 sekundi svako malo. Kada krenu po površini da se pojavljuju vulkančići i smjesa proključa, na najjačoj temperaturi miješajte džem 15 minuta a potom utišajte vatru na srednju jačinu i miješajte još 20 minuta. Ako tečnost u šerpi nije uvrela, produžite kuvanje za još 5 minuta, samo zapamtite da je 40 minuta kuvanja maksimum ako želite svijetlu boju džema.

Nakon što predviđeno vrijeme istekne, skinite šerpu sa vatre i prekrijte je čistom kuhinjskom krpom koju ste dobro nakvasili vodom, pa je ocijedili. Dakle, krpa ide preko otvorene šerpe, poklopac ne koristimo. Ovo spriječava stvaranje korice na površini tokom hlađenja. Možda vam se smjesa učini rijetka, no kako se bude hladila biće čvršća i kompaktnija. Džem od kajsija svakako bude rijeđi od pekmeza od šljiva, no nemojte ih porediti. Ovo je lijepi, mali, slatki svijet za sebe! Uspite u tegle koje se dobro zatvaraju pa čuvajte na hladnom mjestu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)