Dvije salate od sira

12 studenoga, 2023

Naziv salata je vremenom dobio jako široko značenje. Odavno to više nije samo usitnjeno povrće sa kapljicom ulja i trunčicom sirćeta. One mogu biti prilog, osvježenje, namaz ili kompletan obrok. Nastale su brojne varijacije na temu i svako ima neki svoj omiljeni recept kao savršeno rješenje za proslave i goste. Praksa je pokazala da šta god napravite, ljudi se uvijek sa smiješkom i tanjirom zapute ka salatama!

Ovo je jedna od tih varijacija koje su mi drage, naravno pored carske ruske salate koja je omiljena na našim prostorima. Slijedi prvi u nizu odličnih i brzih recepata za koji mogu da zahvalim ujni! Kada prepečete susam već ste pri kraju posla i slobodno uključite štopericu, dvije salate ćete napraviti za manje od 5 minuta!

Sastojci:

  • 1 kg ocijeđenog mladog sira
  • 4 pavlake u čašicama (po 180 gr)
  • 100 gr susama
  • 1 supena kašika tucane ljute paprike
  • 2 supene kašike ajvara
  • 2 supene kašike ulja

Od ovih sastojaka dobićete dvije salate jednim zamahom! Sir treba biti dobro ocijeđen da se ne bi posle sakupljala vodica na dnu zdjele. U pitanju je mladi sir, kao za pitu. Može se koristiti i mladi sir u kriškama dok god ga možete viljuškom izgnječiti u kremastu masu. Stavite po pola kilograma sira u dvije zdjele pa u prvu posudu dodajte dvije pavlake i proprženi susam. Do njega ćete doći tako što u suhu teflonsku tavu uspete susam iz vrećice i na srednje jakoj temperaturi miješate zrnevlje dok malo ne potamni i ne dobije karamel boju. Za ovo je potrebno oko 10 minuta, što opet zavisi od šporeta. Obavezno miješajte svo vrijeme da susam ne bi dobio boju čokolade. 🙂 Prohlađen susam uspite u zdjelu gdje se nalaze sir i pavlaka, izmiješajte dobro da se smjesa ujednači. Prva salata je gotova! U drugu zdjelu sa sirom dodajte preostale dvije pavlake, supenu kašiku ljute paprike, ajvar i ulje i izmiješajte dobro. Ova salata će imati intenzivniju boju kad malo odstoji. Prvi put možete uzeti kafenu kašičicu ljute paprike, pa dodavati još po ukusu dok ne dođete do svoje mjere. Gotova je i druga salata! Čuvati u frižideru i jesti u slast!

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)