Događaji

Mrnjau fest

19/12/2014

Kada smo krajem oktobra čuli da će 14-tog decembra biti održan Mrnjau fest u Mixeru, momentalno smo rezervisali taj dan za posjetu Savamali! Kao što mu ime kaže, ovaj događaj je posvećen ljubimicama mačkama, a oganizovali su ga World Cat Federation (međunarodna federacija felinologa i ljubitelja mačaka) i naše Felinološko društvo Le PETit.

Prošle nedjelje je osvanuo i taj 14.12. i mogu reći da smo mu se s razlogom radovali! A šta smo sve vidjeli na Mrnjau festu? Pa pod broj jedan takmičarsku izložbu, pa onda radionice za djecu i odrasle, akciju udomljavanja umiljatih mačića, kao i diskusije sa veterinarima i odgajivačima. Pošto je Le PETit od 2013. godine član WCF-a, ovo je bila prva licencirana međunarodna izložba mačaka u Srbiji. U takmičarskom programu mace su bile podijeljene u grupe tzv. ringove, sudije su ih zagledale i ocjenjivale, proglašavale pobjednike iako, da se ja pitam, svi bi dobili po medalju! 🙂 Glavni sudija iz Njemačke je dosta govorio o karakteristikama i porijeklu raznih rasa, odlikama malih takmičara, ispravnoj njezi krzna kod dugodlakih mačaka tako da je bilo jako interesantno pratiti tok selekcije. A i mačke ljepotice sigurno su provele uzbudljiv dan, neke kao svoj na svome očigledno navikle na gužvu i poziranje, neke stidljive jer su vjerovatno prvi put vidjele toliko rođaka na okupu, a neke zaigrane sa svojim lopticama i šarenim trakicama. Kod onih preplašenih kao najbolji lijek za strah se pokazao zagrljaj njihove ljudske familije.

Mrnjau fest 2014 - www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Mrnjau fest 2014 – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Veliki sam ljubitelj mačaka, ali sam u životu uglavnom imala posla samo sa vrstom koju bi album Životinjsko carstvo definisao kao “domaća obična”. Zbog toga ću, da se ne obrukam, preskočiti opisivanje i pojašnjavanje raznih rasa koje smo imali prilike vidjeti. Ipak, moram reći da sam do nedjelje vjerovala kako je najveći mačak na svijetu naš ljepotan Divlji Tom iz Vrujaca, ali kada sam ugledala mačiće Maine Coon, zaključila sam da bi odrasli primjerak ove rase za Toma sigurno pomislio da je miš. U galeriji možete vidjeti neke od malih čupavih slatkoća koje su došle na izložbu ne bi li osvojile koju nagradu.

Uživali smo u vremenu provedenom na Mrnjau festu među pravom aristokratijom mačijeg roda, no na kraju vas moram podsjetiti na činjenicu da se, nažalost, veliki broj malih čupavaca nalazi na ulici i nezbrinuti su. Pripazite ih sa ponekim obrokom, značiće im. Još bolje bi bilo da, ako imate uslove i želju, udomite nekoga od njih – dobićete velikog prijatelja i termofor u jednom, što u zimskim mjesecima nikako nije zanemarljivo. Bez obzira na boju krzna i oblik ušiju, kada upoznate nekog malog švrću, on za vas definitivno postaje Best in Show šampion!

Brnjo čeka budućeg vlasnika... - www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Brnjo čeka budućeg vlasnika… – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Ako ipak preferirate kuce ili mace određene rase, zamoliću vas da se potrudite da saznate što više informacija o odgajivačnici iz koje vaš švrća stiže. Otiđite tamo, upoznajte odgajivače, uvjerite se sami da li životinje žive u dobrim uslovima. Navikli smo da sve što donosi novac lako podliježe zloupotrebama, a tome se može stati na kraj ako svako sa svog kraja uradi sve što može. Životinje zaslužuju našu pažnju!

You Might Also Like

No Comments

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.