Majstorije

Tegle

12/09/2014

Ove godine ljeto je kasnilo pa smo jedva dočekali lijepo vrijeme da otključamo kuću na selu. To je naše mjestašce za odmor i opuštanje. Nasuprot podstanarskim lutanjima, Vrujci su divno skrovište gdje se osjećam domaća i gdje mogu ostvariti sve što poželim. Ta kuća je dušu dala za majstorisanje, ima sve uslove da se ideje pretvore u stvarnost, pa se uz miris prirode i cvrkut ptica prepuštam šivenju, heklanju, farbanju i ostalim rukotvorinama. Ponosna sam kada vidim da to nešto što napravimo ima upotrebnu vrijednost i padam na kombinaciju ljepote i koris-nosti.

U posljednje vrijeme mi se po glavi vrzmalo pitanje kako da organizujem posude za šećer, so, brašno, rižu… Sve je to bilo u kutijama od Nes kafe, a po Marfijevom zakonu ono što tražim uvijek je u zadnjoj koju pogledam. Velike su dileme bile, kupiti posude, uzeti obične tegle, ili pribjeći trut verziji – ostaviti kutije kakve jesu i napisati na ljepljivoj traci šta je unutra. A onda, jednog dana nađoh rješenje u časopisu „Moj stan“. Ovaj časopis je jedna od rijetkih stvari koje sakupljam jer se nakon salveta i znački nastojim riješiti kolekcionarskih navika. Nekada mi je posao pomagao u pribavljanju novih brojeva, a sada trknem do trafike krajem mjeseca. Nadam se da ću tu naći dosta dobrih ideja za uređenje stana kada jednom budemo imali svoje zidove, pa sva izdanja brižljivo čuvam.

Često mogu primijetiti da se u medijima i po izlozima nudi dizajn koji nema u vidu upotrebu i korisnika, već skulpturu koja je sama sebi dovoljna. Predstavljaju se moderna rješenja od Nekog von Nešto za koja se obično pitamo stolica li je, čiviluk li je. Za galeriju je to ok, za kuću hoću nešto drugo. To drugo je dizajn koji preovladava u „Mom stanu“, a on ostavlja utisak ušuškanosti, pitomog i ugodnog, djeluje kao dom. Djeluje kao mjesto gdje je sve pažljivo osmišljeno, a opet mogu bez bojazni podići noge na sto dok gledam tv ili turiti jastuk pod glavu kad me savlada san. Raduje me kada nađem praktične savjete, lijepe detalje koji se mogu naći tu negdje oko nas, fotke iz neke daleke kuće sa stolom koji baš liči na moj i koji uz malo boje može izgledati kao orginalna fora.

Jednog lijenog popodneva, dok sam listala poslednji broj, nađoh prilog o jednoj takvoj kući gdje živi kreativna gospođa koja voli bijelu boju i dizajn enterijera. Sama je napravila kuhinjske posude za namirnice. Tegle raznih oblika, poklopci lakirani u bijelo sa kojih se šepuri po jedna domaća životinjica. Očarale su me u trenu zbog svoje jednostavnosti i domišljatog rješenja, pa sam odlučila da i ja napravim nešto takvo, naravno uz podršku mog dragog. Često me entuzijazam ponese dalje nego što moje znanje o majstorisanju dobacuje, pa tu dragi stupa na scenu kao spas.

Krenuli smo u potragu za plastičnim životinjicama a to je ispalo teže nego što se može pomisliti. Da smo tražili dinosauruse svih vrsta, riješili bi stvar u prvoj prodavnici. Zamalo sam poklekla ali su poklopci mali, a dionosaurusi su bili poveliki. Potom smo našli boju, a i tegle smo sakupili nakon što je pojedena zimnica.

Trebaju vam tegle sa metalnim poklopcima, figurice plastičnih životinjica, lak u spreju u boji koja vam se dopada ili univerzalna tečna boja u konzervici (najmanje pakovanje), dosta novine ili najlona da zaštitite okoliš prilikom farbanja, super lijepak.

Tegle & poklopci - www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Tegle & poklopci – www.fotoreporter.rs / All rights reserved

Operite poklopce i ostavite ih da se osuše. FIgurice zalijepite nekim jakim lijepkom na, jelte, gornju stranu poklopaca. Ostavite da se dobro osuši. Stavite poklopčić na neko postolje, da mu možete prići sa svih strana bez dodirivanja. Ako ostane na ravnoj podlozi, boja će da curi sa strane i poklopčić će se zalijepiti za najlon. U tekstu je spomenuto da je gospođa svoje poklopčiće obojila lakom u boji, što sam i ja uradila za prvi sloj. Međutim, boju u spreju nije lako kontrolisati, plus zbog pritiska spreja po površini se stvaraju balončići. Možda bi se sa praksom i to dalo ispraviti, ali je meni bilo potrebno da ovi poklopčići odmah uspiju, a ne da vježbam pola godine. Drugi sloj sam nanijela kistom i tečnom bojom za metal koju sam kupila u farbari. Mogu reći da je to mnogo bolja varijanta i da mi je žao što nisam sebi olakšala posao i kist koristila od početka. Boja se nanosi na figurice i na gornju stranu poklopca. Ne farba se unutrašnja površina koja dolazi u dodir sa hranom. Boju nanesite dva puta a svakom sloju dajte vremena da se osuši barem dan dva. Namontirajte svoje nove posude i dajte im korisnu i ukrasnu svrhu i namjenu.

Tegle___

Ja sam ovim rezultatom oduševljena i topim se kad god teglice pogledam, a nadam se da će vas ovaj eksperiment inspirisati na nove poduhvate sa figuricama cvijeća, možda nekim drugim bojama ili materijalima…

4 Comments

 • Reply Milkica 15/09/2014 at 8:35 am

  Biljo, sećam se ove ideje iz časopisa. Svaka čast na realizaciji! 🙂

  • Reply Biljana Sparavalo 16/09/2014 at 8:41 pm

   Hvala ti 🙂 Jednostavno je skroz! A u tom clanku ima dosta krasnih ideja, ona singerica ofarbana u bijelo kao toaletni stocic takodje mi se jako dopala, jedino ne znam da li bih imala petlje ofarbati svoju 😉

 • Reply Veja 17/09/2014 at 9:30 am

  Super izgledaju! Wow!! ;)) Inspiriše da zaviriš i u svoj friđž i ostavicu 🙂

  • Reply Biljana Sparavalo 23/09/2014 at 9:52 pm

   Hvala draga 🙂 Jos uvijek mi stoje po sred radne plohe, napasam oci 😉

  Ostavite komentar

  Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.